SÅDAN UNDGÅR DU SKIMMELSVAMP

Skimmelsvamp kræver fugt for at kunne vokse. Luft derfor godt ud, tænd for emhætten, når du laver mad, og undgå at tørre tøj indenfor.
 
For at holde skimmelsvamp væk, skal du først og fremmest holde fugt ude af din bolig.

Luft ud
Det vigtigste råd er at lufte ud to-tre gange dagligt med gennemtræk i 5-10 minutter - også i fyringssæsonen. Derved lukker du den beskidte og fugtige luft ud og får frisk luft ind. Selvom mange tror det, har det ingen indflydelse på varmeregningen. Ved at lufte så kortvarigt ud bliver vægge, gulve og lofter i boligen nemlig ikke kølet ned. Du kan evt. skrue ned for radiatorernes termostater, mens du lufter ud.

Det kan være svært at huske at få luftet ud i en travl hverdag, men gør det f.eks. til en vane at lufte ud morgen og aften, når du er på badeværelset for at børste tænder. Hvis du er bange for at glemme at lukke vinduerne igen, kan du f.eks. stille æggeuret, så du husker at lukke dem.

Luk ikke for friskluftventiler
Alle boligens friskluftventiler skal stå åbne, så der kan komme frisk luft ind. Du kan evt. nøjes med kun at åbne halvdelen af alle ventiler i boligen om vinteren. Der bør være friskluftventiler i alle rum, f.eks. i form af spalteventiler i nyere vinduer. En friskluftventil kan også være en klap, der kan åbnes ved at trække i en snor, eller en tallerkenventil, som er rund og kan drejes for at få mere eller mindre frisk luft. Endelig fås der også skydeventiler. Husk at holde ventilerne rene.

Tør kondens på vinduerne af
Hvis der dannes kondens på vinduerne, skal det tørres af, og kluden, du gør det med, skal hænges til tørre udenfor. Kondens opstår, når varm fugtig luft rammer den kolde overflade på vinduesglasset. Når luften køles ned ved kontakten med den kolde rude, kan den indeholde mindre fugt, og derfor sætter noget af fugten sig som kondens på glasset. Jo dårligere dine vinduer isolerer (jo koldere de er), jo større chance er der for kondens på dem. Men selv på moderne energiruder kan der komme kondens, hvis luftfugtigheden i rummet bliver for høj. Det koldeste sted i vinduet er ved rammen i bunden af vinduet, så det er her, fugten vil kondensere først.

Begræns damp fra madlavning
Sørg for at have låg på gryder, der koger, og hav emhætten kørende, når du laver mad. Start gerne emhætten lidt før, du begynder at koge og stege, og lad den køre et stykke tid efter, at du er færdig.

Luft ud på badeværelset
Når du bader, skal du lukke døren til resten af huset og tænde for udsugningen. Efter badet er det bedst at bruge en svaber til at få vandet væk fra vægge og gulv og ned i afløbet. På den måde kan du få fugten helt væk fra rummet. Hvis du tørrer brusekabinen af med et håndklæde el.lign., bør det hænges til tørre udenfor. Ved at fjerne vandet bliver mængden af fugt i luften mindre, og samtidig begrænser du problemer med kalk. Det er altid en god idé at lufte kortvarigt ud efter badet, 5-10 minutter med lukket dør.

Sørg for, at fuger i badeværelset er tætte
Fugerne mellem fliserne på badeværelset skal være helt tætte, så der ikke trænger vand ind i konstruktionen bagved og dermed skaber grobund for skimmelsvamp. Der skal selvfølgelig også være en vandtæt membran bag fliserne.

Hold udsugningskanaler rene
Udsugningskanalerne i din bolig skal holdes rene. Er de beskidte, kan der ikke komme så meget luft ind, som der er behov for. Gør det til en vane at støvsuge dem med jævne mellemrum, og vask dem af et par gange om året.

I ældre huse, hvor der måske ikke er en emhætte i køkkenet, er der som regel en anden form for udluftningskanal. Den skal stå åben, så damp fra madlavning kan komme ud. Om vinteren kan du evt. nøjes med kun at åbne den, når du laver mad. I badeværelset bør der være en ventilator, der suger damp fra badet ud. Hvis der ikke er det, bør der som minimum være en udluftningskanal.

Tør dit tøj udenfor eller i tørretumbler
Tøj, der hænger til tørre indenfor, afgiver fugt til indeluften. Derfor er det en rigtig god idé at hænge tøj til tørre udenfor. Du kan også tørre tøjet i en tørretumbler.

Hvis du er nødt til at tørre tøj indenfor, så sørg for at have en fugtstyret udsugning, der går i gang, når luftfugtigheden bliver for høj, eller hav en affugter kørende. Om sommeren kan problemet også afhjælpes ved at åbne vinduet, men om vinteren vil overfladerne i rummet blive kolde, hvilket kan give kondens og dermed grobund for skimmelsvamp.

Hold afstand mellem møbler og kolde ydervægge
Er ydervæggene i din bolig kolde på grund af for lidt eller manglende isolering, bør du sørge for at holde ca. 5 cm's afstand mellem dine møbler og ydervæggene. På den måde kan den varme luft inde i huset cirkulere. Dermed mindskes sandsynligheden for, at fugt kondenserer på de kolde vægge, og at skimmelsvamp trives på væggen bag møblerne.

Sørg for jævn fordeling af varme i boligen
Hvis der er varme på i boligen, og varmen er jævnt fordelt i alle rum, er der mindre risiko for, at fugt fra varm luft kondenserer på kolde overflader og giver gode betingelser for skimmelsvamp. Det er f.eks. en dårlig idé at have et koldt soveværelse, da varm fugtig luft fra resten af huset kan trænge ind i det, og fugten herfra kan kondensere på væggene. Hvis du gerne vil sove i et koldt soveværelse, så hav varme på om dagen, og sluk for den om natten.

Opbevar brænde til pejs eller brændeovn udendørs
Brænde til pejs eller brændeovn skal være godt tørt og bør så vidt muligt opbevares udendørs, da det ellers vil afgive fugt indenfor.

Hold dit hjem rent
Gør jævnligt rent. Hvis skimmelsvampens sporer hele tiden fjernes, opstår der ikke nye skimmelsvampekolonier. Indret dit hjem, så det er nemt at gøre rent, og sørg for at få gjort rent, selvom det for de fleste er en sur pligt. 
 
(Kilde: Bolius.dk) 
 

HVAD ER SKIMMELSVAMP?

Skimmelsvampe viser sig som grønne, brune, hvide eller sorte pletter eller plamager - ofte med en lodden overflade. Hvis du har større plamager af mug på væggene, har du et fugtproblem i din bolig. Fugtproblemerne opstår for eksempel, hvis vand trænger ind i boligen gennem et utæt tag eller utætte rør. Hvis våde materialer bliver brugt til et nybyggeri, er der ligeledes grobund for skimmelsvampe.

Allergi og astma
Skimmelsvampe eller mug kan kun vokse på fugtige steder i boligen. Så det gælder om at holde boligen tør. Ellers angriber skimmelsvampene organisk materiale som tapet, træ og lim i vægge - selv dit tøj kan blive muggent. Skimmelsvampe kan give allergi og astma. Og de mistænkes for at være skyld i hovedpine, træthed og åndedrætsbesvær.

Sorte pletter i brusekabinen
Vores brug af boligen har også betydning for fugtigheden indendørs. Vi laver mad, går i bad og afgiver selv vand. Hvis vi ikke lufter den ud, sætter fugten sig kolde steder i boligen. Her kan der opstå skimmelsvamp. Fugten bliver synlig for eksempel som dug på ruderne eller vand, der løber ned ad væggene - kondens. Du har sikkert et par sorte pletter i brusekabinen. Det er skimmelsvamp, og det er en god ide at få dem fjernet hurtigt.

(Kilde: Byogbyg.dk)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Dansk Fugtteknik
Fabriksvej 6
4200 Slagelse
 
Fugtspørgsmål
70 26 52 25
 
Døgnvagt
70 25 52 25
 
Administration
58 52 73 21